STAT Summit 2020

Nov 16-19Online

About

The 2020 STAT Summit: What’s next?

The coronavirus pandemic has reset our expectations of what is possible. New medicines and vaccines are being developed at a previously unimaginable pace. Telemedicine has replaced the doctor’s office. Now, we’re starting to figure out how the world has been reshaped in the wake of Covid-19, pushing us to reexamine long-standing inequities in health care and make new discoveries at top speed.

As we work to navigate this new order, we invite you to join us — and some of the greatest minds in science and medicine — for our virtual 2020 STAT Summit, where we’ll answer the big question on everyone’s mind: What’s next?

Speakers

Hear from these industry-shaping speakers

Check back in as we continue to add more speakers and apply today to be considered for speaking opportunities for this and future events.

Please note that all speakers are subject to change.

Behzad Aghazadeh, Ph.D.

Behzad Aghazadeh, Ph.D.

Managing Partner & Portfolio Manager, Avoro Capital Advisors

Liz Barrett
Sponsor Speaker

Liz Barrett

President and Chief Executive Officer, UroGen Pharma

Regina Barzilay, Ph.D.

Regina Barzilay, Ph.D.

Delta Electronics Professor, Department of Electrical Engineering and Computer Science; Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory, Massachusetts Institute of Technology

Angela M. Belcher, Ph.D.

Angela M. Belcher, Ph.D.

James Mason Crafts Professor of Biological Engineering and Materials Science, Massachusetts Institute of Technology

Arie Belldegrun, M.D., F.A.C.S.
Sponsor Speaker

Arie Belldegrun, M.D., F.A.C.S.

Executive Chairman and Co-founder, Allogene Therapeutics

Albert Bourla, DVM, Ph.D.

Albert Bourla, DVM, Ph.D.

Chairman and Chief Executive Officer, Pfizer

Robert A. Bradway

Robert A. Bradway

Chairman and CEO, Amgen

David Chang, M.D., Ph.D.
Sponsor Speaker

David Chang, M.D., Ph.D.

President, Chief Executive Officer and Co-founder, Allogene Therapeutics

Tony Coles, M.D.

Tony Coles, M.D.

Executive Chairman & CEO, Cerevel Therapeutics, LLC

David Cordani

David Cordani

President and CEO, Cigna Corporation

Tshaka Cunningham, Ph.D.

Tshaka Cunningham, Ph.D.

Co-Founder and Chief Scientific Officer, TruGenomix Inc.

Ezekiel J. Emmanuel, M.D., Ph.D.

Ezekiel J. Emmanuel, M.D., Ph.D.

Vice Provost for Global Initiatives, Levy University Professor, Co-Director of the Healthcare Transformation Institute, University of Pennsylvania

Anthony S. Fauci, M.D.

Anthony S. Fauci, M.D.

Director of the National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)

Stephen Gruber, M.D., M.P.H., Ph.D.
Sponsor Speaker

Stephen Gruber, M.D., M.P.H., Ph.D.

Director of the Center for Precision Medicine; Medical Oncologist, City of Hope

Scott M. Heimlich, Ed.D.
Sponsor Speaker

Scott M. Heimlich, Ed.D.

Vice President, Amgen Foundation; Director of Philanthropy, Amgen

Sekar Kathiresan, M.D.

Sekar Kathiresan, M.D.

Co-Founder and Chief Executive Officer, Verve Therapeutics

Reshma Kewalramani, M.D.

Reshma Kewalramani, M.D.

CEO and President, Vertex Pharmaceuticals

Dean Li, M.D. Ph.D.

Dean Li, M.D. Ph.D.

Senior Vice President, Discovery Sciences and Translational Medicine, Merck Research Laboratories

Ted W. Love, M.D.

Ted W. Love, M.D.

President and Chief Executive Officer, Global Blood Therapeutics

Michelle McMurry-Heath, M.D., Ph.D.

Michelle McMurry-Heath, M.D., Ph.D.

President & CEO, Biotechnology Innovation Organization (BIO)

Kabir Nath
Sponsor Speaker

Kabir Nath

President and CEO, Otsuka North America Pharmaceutical Business

Deval L. Patrick

Deval L. Patrick

Former Governor of Massachusetts; Founder & Chairman, TogetherFUND PAC

Andrew Plump, M.D., Ph.D.
Sponsor Speaker

Andrew Plump, M.D., Ph.D.

President, Research & Development, Takeda Pharmaceutical Company

John Reed, M.D. Ph.D.
Sponsor Speaker

John Reed, M.D. Ph.D.

Executive Vice President, Global Head of Research & Development, Sanofi

Aviv Regev, Ph.D.

Aviv Regev, Ph.D.

Executive Vice President, Genentech Research and Early Development

Jonathan Rothberg, Ph.D.

Jonathan Rothberg, Ph.D.

Chairman of 4Catalyzer (Butterfly Network, Quantum-Si, AI Therapeutics, Hyperfine, Tesseract Health, EpilepsyCo, Homodeus)

Mace L. Rothenberg, M.D.
Sponsor Speaker

Mace L. Rothenberg, M.D.

Chief Medical Officer, Pfizer Inc.

Leonard S. Schleifer, M.D., Ph.D.

Leonard S. Schleifer, M.D., Ph.D.

Co-Founder, President, and Chief Executive Officer, Regeneron

Lynn Seely, M.D.
Sponsor Speaker

Lynn Seely, M.D.

Chief Executive Officer, Myovant Sciences

Stephen J. Ubl
Sponsor Speaker

Stephen J. Ubl

President and Chief Executive Officer, PhRMA

Anne Wojcicki

Anne Wojcicki

CEO and Co-Founder, 23andMe

George D. Yancopoulos, M.D., Ph.D.

George D. Yancopoulos, M.D., Ph.D.

Co-Founder, President, and Chief Scientific Officer, Regeneron

Agenda

What’s next?

It’s the question on everyone’s mind as we navigate the new post-Covid order, and one that we’ll answer at our November STAT Summit. This virtual event will be hosted online from Nov. 16-19, 2020. Each day will start at 1 p.m. ET, and programming will explore the development of new medicines and treatments, telemedicine, and the future of treatment.

Stay tuned for a detailed agenda, to be released by early October. And don’t forget to check out the highlights from last year’s Summit on our archive page.

November 16

1:00 p.m. ET

Welcome from STAT

5 minutes

1:05 p.m. ET
Sponsor Speaker

Welcome Remarks

5 minutes

1:10 p.m. ET

Fireside Chat

30 minutes

To be announced

1:40 p.m. ET

2020 STAT Biomedical Innovation Award

25 minutes

To be announced

Sponsor Introduction
Mace L. Rothenberg, M.D., chief medical officer, Pfizer
2:05 p.m. ET

From academia to industry

30 minutes
Sekar Kathiresan, M.D., co-founder and chief executive office, Verve Therapeutics Dean Li, M.D., Ph.D., senior vice president Discovery Sciences and Translational Medicine, Merck Research Laboratories Aviv Regev, Ph.D., executive vice president, Genentech Research and Early Development

These executives have moved from the ivory tower to the corporate frontlines. What have they learned from the experience?

2:35 p.m. ET
Sponsor Session

Fireside Chat

15 minutes
David Chang, M.D., Ph.D., president, chief executive officer, and co-founder, Allogene Therapeutics Arie Belldegrun, M.D., F.A.C.S., executive chairman and co-founder, Allogene Therapeutics Linda Henry, managing director, STAT (moderator)

2:50 p.m. ET

Coffee Break

10 minutes

Sponsored by the National Pharmaceutical Council

3:00 p.m. ET

Fireside Chat

25 minutes

To be announced

3:25 p.m. ET

Covid-19: Where are we now?

35 minutes

To be announced

4:00 p.m. ET
Sponsor Speaker

Closing Remarks

5 minutes

To be announced

4:05 p.m. ET

Event close and transition to breakout sessions

4:15 p.m. ET

Breakout Sessions

Limited to participants with an Attendee Pass

November 17

1:00 p.m. ET

Welcome from STAT

5 minutes

1:05 p.m. ET

America's virologist

40 minutes
Anthony S. Fauci, M.D., director, National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID); chief, NIAID Laboratory of Immunoregulation, National Institutes of Health Helen Branswell, senior writer, infectious disease, STAT (moderator)

Throughout the pandemic, Anthony Fauci’s voice has been among the most sobering and the most trusted. He joins STAT’s Helen Branswell to discuss where we are now.

1:45 p.m. ET
Sponsor Session

Fireside Chat

10 minutes
Sponsor Speaker: Stephen J. Ubl, president and chief executive officer, PhRMA Matthew Herper, senior writer, infectious disease; editorial director of events, STAT (moderator)

1:55 p.m. ET

Pfizer led the vaccine race. What’s next?

30 minutes
Albert Bourla, DVM, Ph.D., chairman and chief executive officer, Pfizer Matthew Herper, senior writer, infectious disease; editorial director of events, STAT (moderator)

Who would have expected that Pfizer would be among the first to test a Covid-19 vaccine? CEO Albert Bourla is planning to bet on the company’s labs.

2:25 p.m. ET

Introducing the 2020 STAT Wunderkinds

35 minutes

To be announced

Sponsor Introduction
To be announced
3:00 p.m. ET

Coffee Break

10 minutes

Sponsored by the National Pharmaceutical Council

3:10 p.m. ET
Sponsor Speaker

Interstitial

5 minutes
Andrew Plump, M.D., Ph.D., president, research & development, Takeda Pharmaceutical Company

3:15 p.m. ET

Fireside Chat

30 minutes

To be announced

3:45 p.m. ET

Fireside Chat

20 minutes

To be announced

4:05 p.m. ET

Event close and transition to breakout sessions

4:15 p.m. ET

Breakout Sessions

Limited to participants with an Attendee Pass

November 18

1:00 p.m. ET

Welcome from STAT

5 minutes

1:05 p.m. ET

Biotech 2021

35 minutes
Robert A. Bradway, chairman and CEO, Amgen Ted W. Love, M.D., president and chief executive officer, Global Blood Therapeutics Reshma Kewalramani, M.D., CEO and president, Vertex Pharmaceuticals

Everyone’s life was put on hold because of the pandemic. But people still need medicine even if all your meetings are on Zoom. How they coped.

1:40 p.m. ET

Panel Conversation

35 minutes
To be announced

2:15 p.m. ET
Sponsor Session

Fireside Chat

10 minutes
Liz Barrett, president and chief executive officer, UroGen Pharma

2:25 p.m. ET

Fireside Chat

20 minutes

To be announced

2:45 p.m. ET

Coffee Break

10 minutes

Sponsored by the National Pharmaceutical Council

2:55 p.m. ET

Repurposing nature’s nanotech

35 minutes
Angela M. Belcher, Ph.D., James Mason Crafts Professor of Biological Engineering and Materials Science, Massachusetts Institute of Technology

Materials scientist Angela Belcher was a finalist in our STAT Madness competition thanks to work that used carbon nanotubes to help surgeons detect ovarian tumors. She’s here to talk about how to change biology on the nanoscale.

Sponsor Introduction
To be announced
3:30 p.m. ET
Sponsor Session

Fireside Chat

10 minutes
Stephen Gruber, M.D., M.P.H., Ph.D., director of the Center for Precision Medicine; medical oncologist, City of Hope Bina Venkataraman, editorial page editor, The Boston Globe (moderator)

3:40 p.m. ET

Innovator's dilemma

30 minutes
Jonathan Rothberg, Ph.D., chairman, 4Catalyzer (Butterfly Network, Quantum-Si, AI Therapeutics, Hyperfine, Tesseract Health, EpilepsyCo, Homodeus) Matthew Herper, senior writer, infectious disease; editorial director of events, STAT (moderator)

Handheld ultrasound. Portable MRI. Now, a Covid-19 test. The entrepreneur who helped put next-gen DNA sequencing on the map talks about his process, his new prospects, and about the role of a serial entrepreneur in a pandemic.

4:10 p.m. ET

Event end and transition to breakout sessions

4:15 p.m. ET

Breakout sessions

Limited to participants with an Attendee Pass

November 19

1:00 p.m. ET

Welcome from STAT

1:05 p.m. ET

Bringing diversity to genetics

35 minutes
Anne Wojcicki, CEO and co-founder, 23andMe Additional speakers to be announced

1:40 p.m. ET
Sponsor Session

Fireside Chat

10 minutes
John Reed, M.D., Ph.D., executive vice president, global head of research & development, Sanofi Rick Berke, co-founder and executive editor, STAT (moderator)

1:50 p.m. ET

Panel Discussion

35 minutes

To be announced

2:25 p.m. ET
Sponsor Speaker

Interstitial

5 minutes
Lynn Seely, M.D., chief executive officer, Myovant Sciences

2:30 p.m. ET

The status of a Covid-19 vaccine

25 minutes

To be announced

2:55 p.m. ET

Coffee Break

10 minutes

Sponsored by the National Pharmaceutical Council

3:05 p.m. ET

Panel Discussion

25 minutes

To be announced

3:30 p.m. ET
Sponsor Session

Fireside Chat

10 minutes
Scott Heimlich, vice president, Amgen Foundation; director of philanthropy, Amgen

3:40 p.m. ET

Fireside Chat

30 minutes

To be announced

4:10 p.m. ET
Sponsor Speaker

Closing Remarks

5 minutes
Kabir Nath, president and CEO, Otsuka North America Pharmaceutical Business

4:15 p.m. ET

Closing from STAT

5 minutes

Event concludes

Location

Online

This event is being held virtually. Attendees will receive communications from STAT as the event approaches with additional information on how to access programming and networking.

© Mapbox © OpenStreetMap

Attend

There are two ways to attend the summit

$600 Attendee Pass (By Invitation Only)

  • Full access to the four-day program
  • Access to all “main stage” programming including live interviews, keynotes, and panel discussions with the ability to ask questions via typed or call-in Q&A 
  • Access to small group breakout sessions hosted by an event speaker and moderated by a STAT reporter with the option to show your own audio and video for real-time conversations and networking (these sessions will not be livestreamed) 
  • One welcome bag shipped directly to you (while supplies last, domestic shipping only) 
  • Participation in targeted 1:1 networking via the virtual event platform, Brella
  • Access to exclusive pre-recorded content from STAT and all post-event recordings
  • Opportunity to browse virtual sponsor booths and network with representatives


$300 Viewer Pass

  • Limited access to the four-day program
  • View-only access to the “main stage” programming via a livestream
  • Participation in targeted 1:1 networking via the virtual event platform, Brella
  • Access to exclusive pre-recorded content from STAT and all post-event recordings 
  • Opportunity to browse virtual sponsor booths and network with representatives

Click here to learn more about STAT's terms and conditions for in-person and virtual events.

Sponsors

A special thanks to our partners

Presenting Sponsor

STAT Wunderkinds Sponsor

STAT Biomedical Innovation
Award Sponsor

Premium Sponsors

Supporting Sponsors

Contact

Stay in the loop

Join our email list

Sign up today for summit news and updates

Please enter a valid email address.

Questions?

Email us any questions or concerns

summit@statnews.com

Terms & Conditions